Наблюдават работата на местната власт в Опака

06:47, 06 юли 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствена организация наблюдава дейността на местната власт в град Опака. През последните четири месеца специалисти от сдружение “СИДУРО”, следят дейността на местната общинска администрация и общински съвет. Те наблюдават за прилагането на основните принципи за добро управление: „Публичност”, „Отчетност”, „Обществено консултиране”, „Партньорство и участие”. Мониторингът се осъществява пилотно по проект „Граждански мониторинг за по-добро управление”, изпълняван от сдружение „Болкан Асист”. Местен партньор е сдружение “СИДУРО”- Опака.

“Целта на наблюдението не е да бъдат злепоставени институциите, а да се установят положителните страни и предизвикателствата при прилагането на тези основни принципи и да се направят обосновани предложения и препоръки за оптимизиране на тяхната работа”, поясняват от “СИДУРО”.

За гарантиране на обективност и равнопоставеност при наблюдението, екипът и експертите по проекта разработват стандарти с конкретни индикатори и критерии. Те бяха представени по време на среща между партньорите, която се състоя в град Опака в края на юни.

Освен в Опака наблюдение по проекта се извършва в още три български общини -Белене, Димитровград и Карлово. В проекта е включено и проучване на европейския опит и практика по темата. Резултатите от наблюдението и проучването ще бъдат описани в доклад и представени на публична среща през септември, тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама