Два уникални центъра открива Медицинският университет в Пловдив

07:40, 06 юли 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комплекс за транслационни невронауки и Медицински симулационен и тренировъчен център се откриват в Медицинския университет в Пловдив днес.

Комплексът за транслационни невронауки е резултат от успешно приключил проект  за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013 г. под управлението на Министерството на икономиката и енергетиката.

"Общият бюджет на проекта е 3,637,143 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 85%, а 15% са собствени средства на МУ-Пловдив. Комплексът включва Център за транслационно функционално невроизобразяване с 3 Тесла ядрено-магнитен резонанс и Център за функционална неврохирургия с оперативен микроскоп. Това е изследователска клъстерна инфраструктура, която ще работи в тясно сътрудничество с аналогични структури на национално и международно ниво. Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа - тя се създава изключително за изследователски цели", разказа ректорът на МУ-Пловдив, проф. д-р Стефан Костянев.

Иновативните дейности ще спомогнат в областта на неврохирургията – за постигане на прецизно преодоперативно визуализиране и локализиране на функционално важни мозъчни региони, в областта на неврологията за диагностициране на ранна съдова деменция или болест на Алцхаймер, мултиплена склероза и мозъчно-съдова болест, а в  областта на психиатрията – за ранна оценка на терапевтичния медикаментозен  отговор с цел оптимизиране на антидепресивното лечение.

Медицинският симулационен и тренировъчен център пък разполага с общо 12 симулационни човешки фигури (манекени).

Богатите технологични възможности на манекените и на практика неограничените софтуерни варианти са предпоставки за поставянето на едно вълнуващо начало на интерактивното медицинско обучение, коментираха от висшето учебно заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама