Три пъти над нормата замърсяване на въздуха е измерено за ден в „Меден рудник”

08:00, 06 юли 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само за един ден в бургаския комплекс „Меден рудник” е измерено замърсяване до 3,2 пъти на средно-часовата норма /СЧН/. Това се е случило на 28 март, показва анализът на омбудсмана Таню Атанасов за първите шест месеца на годината.

От документа, входиран до Общински съвет-Бургас, става ясно, че през целия месец май районът между бургаската многопрофилна болница и бл. 67 в комплекс „Лазур” също е бил подложен на интензивно замърсяване. Това е констатирала мобилна метеорологичната станция, разположена на посоченото място. В 13 дни за месеца са измерени превишавания на средно-дневните норми /СДН/, а в 18 – на СЧН.

През месец януари пък в 10 дни се е наблюдавало превишаване на средно-дневните норми, като най-високата стойност е била отчетена на 14.01. – 1,48 пъти повече. В същия период са регистрирани в 8 дни превишаване на СЧН, като най-голямо е било на 04.01 – 2,21 пъти. През месеците февруари и март има 2 - 3 дни, в които е отчетено превишено съдържание на този ароматен въглеводород. Месец април дните стават 8, а през май дните нарастват съществено.

Тази тенденция се забелязвала от миналата година, но източникът на замърсяване не е установен, а мерки и санкции от страна на екоинспекцията, здравната инспекция и Община Бургас липсвали, посочва още омбудсманът. Той настоява институциите да информират бургазлии както за причините, така и за предприетите мерки. Таню Атанасов отбелязва, че продължава замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Интересно е, че за разлика от превишените норми на ароматен въглеводорд в Бургас, нивото на замърсяване със сероводород в района на кв. Долно Езерово , който се намира до нефтозавода, рязко е спаднало, според същия анализ.

Това е факт, непознат през изминалите години, тъй като през по-голяма част от годината въздухът в квартала бил замърсен над нормата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама