Симеон Дянков: Референдумът в Гърция не променя нищо

08:55, 06 юли 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нищо не се променя от този референдум, освен че позициите на кредиторите и правителството в Атина са още по-изострени. Вечерта имаше празненства днес какво ставата – тишина. Алексис Ципрас обеща, че до 2 дни ще отворят банките и ще има споразумение с кредиторите. И двете неща няма да се случат.

Това заяви Симеон Дянков, бивш финансов министър в кабинета „Борисов 1“, в ефира на бТВ във връзка на дълговата криза в Гърция и проведения референдум там вчера.

Според Дянков Атина има едно мнение по въпроса, докато кредиторите твърдят, че всеки трябва да си плаща дълговете.

По думите на финансиста южните ни съседи отстояват позиция, която до някъде е правилна. „Референдума няма стойност в преговорите. Европа няма да се съобрази с него. С допитването се печели време. Сега премиерът Ципрас може да отиде в Брюксел и да каже „целият народ стои зад нас“, но същото важи и за народите в Западна Европа“, обясни Симеон Дянков.

Попитан защо Европа е допуснала да се стигне до тук бившият финансов министър заяви, че и двете страни до някъде са прави. Финансовият министър на Гърция Варуфакис посочвал последните 5 години, в които не са били изпълнени условията, които са налагани на Атина. От части задълженията на гърците пък са заради самия им начин на живота.

На въпрос защо гърците живеят далеч по-добре от българите, въпреки че България е финансово стабилна, а Гърция не, Дянко обясни това с приемането на Атина в НАТО и Европейския съюз. „Те влязоха в Алианса преди 30 години, а в ЕС преди 26. Така се получава, когато живеем в комунизъм“, каза бившият финансов министър.

Попитан дали е възможно Гърция да излезе от еврозоната Дянков каза, че никой не иска това да се случи. „Дългосрочно Гърция ще остане в ЕС и еврозоната. Европа не е заинтересована от това Атина да напуска еврозоната“, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама