158 участници в международния конкурс „Еx Libris – Ex Hereditate"

09:40, 06 юли 15 / Култура 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи срокът за приемане на творби в ХІ-я Международен конкурс за екслибрис, организиран от Регионална библиотека “Любен Каравелов”- Русе. Темата на форума през тази година е „Културно наследство“. През 2015 Международният конкурс за екслибрис се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

В тазгодишното издание на конкурса творби са изпратили 158 автори от 31 държави: Австралия, Аржентина, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Гърция, Индия, Италия, Китай, Литва, Мексико, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Чехия и Япония. Най- много са творците от Турция, Унгария и Аржентина. За първи път в историята на международния конкурс има участници от Египет и Финландия.

Сред участниците през 2015 са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Пламенко Ченгич от Хърватия, Арпад Саломон от Унгария, Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия.

И през тази година участниците ще се състезават за голямата награда в размер на 300 евро. Всички творби ще бъдат показани на изложба в началото на месец октомври 2015 г. в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, когато ще се състои и официалната церемония по обявяването на отличените автори.

Информация за резултатите от конкурса, както и имената на наградените участници, ще бъдат публикувани на сайта на Русенската библиотека на адрес: www.libruse.bg до края на месец октомври, съобщават още от РБ "Любен Каравелов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама