За общински съветници ще е битката в Стара Загора

09:56, 06 юли 15 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На предстоящите местни избори битката в Стара Загора ще е за повече общински съветници, прогнозират политически наблюдатели.

И ако изборът на кмет като че ли е предрешен с кандидатурата на Живко Тодоров, за който се приема, че ще спечели и втори мандат, то не така стоят нещата за състава на новия Общински съвет.

„От ГЕРБ са притеснени. Фактът, че коалиционните им партньори от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, ще участват самостоятелно с листи за общински съветници, сериозно  ще удари върху изборния им резултат”, коментира Валентина Бонева,  общински председател на БСП в Стара Загора.

В сегашния Общински съвет, който се състои от 51 местни истарейшини, има представители на 12 партии и коалиции. ГЕРБ има 23 места, Коалиция „БСП  и Партия „Български социалдемократи” влез с 9 представители, от които се отделиха двама като независими.  Останалите имат по двама и трима представители.

На тези избори Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” ще се стреми не само да попречи на избора на Живко Тодоров още на първия тур, но и да постигне максимален брой съветници, стана ясно на общинската конференция на социалистите в събота. Кандидатурата на д-р Стефан Шишков не е за подценяване, още повече че той се ползува с уважение не само като специалист. Има и т. нар. „докторски синдром” -  социалистът д-р Евгени Желев управлява общината цели два мандата.

Все още не е известно,  дали останалите партии ще участват със самостоятелни кандидати за кмет, но дори и да е така, основните претенденти са Живко Тодоров и д-р Стефан Шишков.

Не са толкова ясни нещата обаче с общинските съветници. Освен утвърдените, на политическата сцена вече се появиха и нови играчи като БДЦ например, които също ще участват със самостоятелни листи. Не крият амбиции и местните коалции – „Съюз Стара Загора” и „Новата Стара Загора”, които имат постоянен твърд електорат.  Очаква се свои представители в местния парламент  да имат  ДПС, Атака и партия „Нова сила”. Преференциалното гласуване също може да изиграе лоша шега в някои от листите, както стана на парламентарните избори.

Не е за подценяване и борбата за кметове на населени места. От 51 села в общината в 38 ще се избират кметове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама