Oтмениха глоба на шуменски депутат за агитация на турски език

11:01, 06 юли 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският административен съд (ШАС) отмени глоба от 200 лв., наложена на народния представител от Шумен Айдоан Али за агитация на турски език.

Санкцията е наложена, защото на 30 септември миналата година в шуменското село Черна на предизборно мероприятие на ДПС се водела предизборната агитация не само на български, но и на турски език.

На предизборното мероприятие присъствал и Али, в качеството му на кандидат за народен представител, където той направил изказване на турски език.

Освен това в мероприятието участвали и деца, които чели текстове на турски език, а в района били поставени множество турски знамена, се казва в материалите по делото. Три дни по-късно бил подаден сигнал до Централната избирателна комисия (ЦИК), която след запознаване със сигнала и след извършване на проверка в интернет пространството за публикувани аудиовизуални записи, се произнесла с решение, с което установила нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на език, различен от българския, извършено от Айдоан Али.

Областният управител, упълномощен от ЦИК, наложил финансова снакция в размер на 200 лв. на депутата. Али обжалва глобата пред Шуменския районен съд, който обаче я потвърдил в свое решение през месец май тази година. Айдоан Али атакувал и това решение пред по-горна инстанция – Шуменския административен съд.

Магистратите приели, че решението на Шуменският районен съд да потвърди глобата, е неправилно и незаконосъобразно, а касационната жалба на народния представител е основателна, като съдиите са открили съществени процесуални нарушения. Едно от тях било, че актът за административно нарушение не бил съставен в негово присъствие, което е оставило депутата без възможност да изрази писмено възражение.

Решението на ШАС е окончателно и не може да се обжалва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама