Инженерните науки сред най-желаните в Техническия университет - Пловдив

11:06, 06 юли 15 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година имаме повече желаещи да учат инженерни науки при нас, отколкото бяха миналата година, съобщи зам.-директорът на Техническия университет – филиал Пловдив, проф. д-р Въльо Николов.

Оценката му е на база броя на кандидатствалите за обучение и на броя на явяващите се на днешния кандидат-студентският тест по математика за прием по бакалавърските програми в дванадесетте специалности на висшето учебно заведение.

Общата предварителна преценка за трудността на задачите в теста е, че тя е като на задачите от зрелостния изпит по математика.  Балът за прием в Техническия университет - филиал Пловдив, се образува от оценките по математика и физика от дипломата за средно образование плюс утроената оценка от днешния или предварителен тест по математика или с оценка от матура по математика, физика или български език и литература, но с коефициент 2,9.

В Пловдивския филиал кандидатстват ученици, които са първенци от националния кръг на състезанието по електроника "Аз мога и зная как" и по физика на клуб "Квант", чийто домакин бе пловдивският ВУЗ.

За днешните тестове по математика са се записали ученици от Пловдив, Смолян, Стара Загора, Кърджали, Пазарджик, Ямбол и Хасково. Във филиала на Техническия университет - Пловдив ще бъдат приети и чуждестранни студенти. По думите на проф. д-р Въльо Николов българското инженерно образование представлява интерес най-вече за граждани от Турция и Гърция, като през последните години нараства броя на гръцките ни студенти, каза той. Чужденците обаче най-напред изучават 1 година български или английски език и едва тогава залягат над инженерните науки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама