4-5% спад в туризма прогнозират от бранша за Лято 2015

11:11, 06 юли 15 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Варна и по Северното черноморие летният сезон еднозначно се определя като труден. Има хотелиери и ресторантьори, които в началото на юли вече са наясно, че са застрашени от фалит. Други казват, че базата им е запълнена на над 90%. Поради свалените цени те също няма да отчетат големи печалби през есента. Общата прогноза към момента е, че спадът в броя туристи и в печалбата от летния сезон ще е около 4-5% процента, установи проучване на БНТ2-Варна.

В началото на май румънци запълниха курортните комплекси край морската столица. Това даде надежди за по-добър сезон. Румъния обаче предприе редица мерки и сега румънци по плажовете почти няма. На Летище Варна общият спад в чартърите е 25%, нощувките през май и юни са по-малко в сравнение с миналата година. Основната причина е отливът на рускоговорящите туристи. Дори в семейния курорт "Албена" спадът на тези пазари е 15-20 на сто. Никой в бранша вече не прогнозира съществена промяна.

"Това, което се случи в Русия, в Украйна – основни наши пазари, оттам при всички случаи ще имаме отлив, не могат да се получат компенсации на западноевропейските пазари", казва доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

"Западна Европа и по-специално немските туроператори може би ще постигнат нива от миналата година, но на пазар ОНД – Русия, бившите републики Беларус, Молдова, Украйна – предполагам между 20 и 30 процента минус", прогнозира туроператорът Гешо Любенов.

В Гърция цените падат заради кризата, така че избиращите почивката си в последния момент продължават да я предпочитат. Сред тях има и все повече българи. Въпреки анонсите в бранша не гледат сериозно и на прогнозите, че България ще привлече туристи от Тунис и съседните държави.

Очакванията са пазарът да се раздвижи през август, тогава вероятно ще се напълнят и апартаментите, купени от чужденци в крайморски ни комплекси. Но дори броят на туристите през Лято 2015 да се изравни с миналогодишния, приходите от този сезон ще бъдат по-ниски. Едната причина е, че идващите ще ползват пакетите "В последната минута", които са по-евтини. Другата – че цените у нас бяха свалени още в началото на сезона, след като го направиха всичките ни съседи. Според бранша това не е добра дългосрочна стратегия, защото ние залагаме само на евтиното, докато съседите ни инвестират в реклама.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че в страната ни се очакват чуждестранни инвеститори за хотелски вериги с категория 6+ звезди. Това обаче изисква и пътната инфраструктура до курортите да бъде на ниво, а засега сме много далеч от това изискване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама