Андрей Райчев: Ципрас успя да раздели европейците на леви и десни

12:16, 06 юли 15 / Политика 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След референдума в Гърция наблюдаваме сериозно противопоставяне между европейците. Разделителната линия е на леви и десни. Десните в Европа реагират еднозначно на Гърция и настояват тя да напусне голямото семейство. Левите пък искат да преговарят с Атина.

Това заяви пред София Topnovini.bg социологът Андрей Райчев след референдумът в Гърция, на който 61,3% от гласоподавателите казаха „не“ на предложенията на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за нов спасителен транш при извършването на съответните реформи.

Според Райчев резултатът от допитването не е повлиял толкова на Гърция, колкото на Европа. Досега всички са били срещу тях, но вече се отриват и хора, които искат да преговарят за споразумение. По думите му, премиерът Ципрас е успял да политизира цяла Европа. 

Социологът каза още, че е изненадан от резултатите на референдума, защото е очаквал да сработи класическият опит на западна Европа да сплаши гърците, като им очертае един истински апокалипсис, ако кажат „не“ на допитването.

„Мислих, че наистина ще се поддадат на натиска на цялата машина от медии и политици, но това не повлия на съседите ни. Случаят е уникален“, поясни Райчев.

По думите му, финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис не е причината да не бъде осъществена сделката с кредиторите. Подадената днес от Варуфакис оставка идва, за да развърже ръцете на Алексис Ципрас при предстоящите преговори с „тройката“.

„Идеята на оставката е да се постигне споразумение. Когато Ципрас казва, че иска сделка, това не е шега“, категоричен е Андрей Райчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама