Ученици от Сърбия гостуват в Шумен

12:26, 06 юли 15 / Култура 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група с 13 ученици от училището по изкуство и занаяти в сръбския град Шабац е в Шумен по покана на Обединения детски комплекс(ОДК). Визитата е на разменни начала, миналата година децата от школата по дърворезба с ръководител Ангел Минчев са били на гости в Сърбия.

Днес домакините и гостите си направиха пленер на открито в двора на детския комплекс, майсториха дърворезби, гравюри от стъкло, рисуваха скици и показаха уменията си в калиграфията.

Ръководители на  групата от сръбското училище са Владимир Коич, Михайло Симович, Филип Райнович и Марина Джурджевич. Според тях сътрудничеството между децата е интересно и дава нови творчески идеи. Първите впечатления на гостите от града ни са, че по улиците и градинките има много скулптури, които според тях създават красива естетическа среда и развиват художественото мислене у децата.

В края на тридневната визита, гостите от Сърбия ще подредят в Шумен изложба със снимки и репродукции на свои творби.

“Бихме искали контактите ни да продължат, интересно е и за двете страни”, посочи ръководителят на школата по дърворезба в ОДК Ангел Минчев. Според него интересът към този занаят се възражда, учебната година е завършила със 70 деца в школата, а за новите групи наесен почти всички места са заети. На 18 юли нашите ученици заминават за Македония, където ще представят страната ни на пленер в град Струга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама