Икономисти: Нищо добро не чака гръцкия бизнес, но това не важи за българския

12:32, 06 юли 15 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Напрегнатата политическа обстановка след проведения референдум в Гърция доведе след себе си редица негативни прогнози за бъдещето на икономиката и бизнеса в южната ни съседка.

Пред София Topnovini.bg експертът в Института за пазарна икономика Калоян Стайков обясни, че силно затруднените търговски отношения в страната, ще доведат до сериозен крах за бизнеса в Гърция.

„Не могат да се използват спокойно банкови сметки и банкови транзакции. От тук нататък бизнесът в Гърция ще става все по-труден за осъществяване, докато не се осигури достатъчна ликвидна подкрепа за банките и съответно докато не се възстанови нормалното функциониране на финансовите институции. Всичко останало вече означава отлагания на плащания, затрудняване на фирмените отношения и като цяло недоверие към тези търговски партньори, тъй като техните международни контрагенти няма да са сигурни дали за предоставените стоки и услуги ще си получат плащанията“, скептичен е икономистът.

Ситуацията ще се отрази добре на България

Според него затрудненията за икономиката в страната са започнали още миналия вторник, когато спасителната програма беше прекъсната. Още от тогава сериозни рискове са довели до несигурност за бизнеса в Гърция и на практика от тогава той не функционира.

„Това обаче ще повлияе добре на нашата икономика. В България ще бъдат привлечени инвестиции, които иначе биха отишли в Гърция. Бизнесът със сигурност ще се ориентира към по-спокойни и сигурни дестинации, за това и у нас ще се усети раздвижване“, коментира Стайков.

Той посочи, че вчерашното решение от референдума ще затрудни страната още повече. По думите му, ако се постигне съгласие за нова спасителна програма, преговорите по нея, изготвянето и подписването на евентуален договор с кредиторите, ще отнемат много ценно време. Така страната ще изпадне в още по-голям икономически колапс.

Евентуалното излизане от еврозоната 

„Още по-негативно ще се отрази на гръцкия бизнес едно евентуално излизане от еврозоната. Излизането означава въвеждането на нова валута, в която никой няма доверие и съответно тази валута много ще се обезцени, тъй като никой няма да я иска“, категоричен е експертът.

По думите му, смяна на валутата няма да доведе до стимул на икономиката, а напротив - доходите ще се получават в драхми, но дълговете ще си останат в евро, което няма да има желания и прогнозиран от много световни икономисти ефект. Икономистът обаче отбелязва, че евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще има и положителен ефект.

„Може да има оздравителен ефект от гледна точка на това, че еврозоната ще остане с една проблемна страна по-малко. Така чисто фискалната й позиция, публичните дългове ще изглеждат по-добре и съответно политиките могат да се насочат към стабилизиране на Европейския съюз“ обяснява Стайков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама