Засилва се ролята на библиотеката в Разград като обединителен център

13:29, 06 юли 15 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ ще участва в пилотен проект за превръщането си в обединителен център на НПО и гражданите в региона, съобщиха от фондация „Глобални библиотеки – България“.

От 7 до 9 юли служителите на библиотеката и представителите на читалища от региона  ще преминат през практическо обучение за придобиване на знания и умения за ефективно прилагане на ролята им на общностни центрове.

Темите, които ще бъдат дискутирани са свързани с начините, по които може да бъде постигнато ефективно взаимодействие на регионалната библиотека и читалищата от региона с местни структури на гражданското общество и нуждата от ефикасно участие и застъпничество за местни каузи. Лектори на инициативата ще бъдат Людмила Атанасова и Елица Баракова от Фондация "Помощ за благотворителността в България" и Спаска Тарандова от Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Обучението е първата дейност в рамките на 10-месечен проект  „Библиотеката – обединителен център на НПО сектора и общността в региона на Кърджали, Разград и Враца“.

Целта на проекта е развитието на регионалните библиотеки като обединителен и ресурсен център за местното гражданско общество, създаването на връзки между НПО и гражданите и предоставянето на платформа за колективни граждански действия по важни местни проблеми и въпроси. Успешното осъществяване на проекта ще даде възможност моделът да бъде мултиплициран и в останалите 25 области на България.

Проектът „Библиотеката – обединителен център на НПО сектора и общността в региона на Кърджали, Разград и Враца“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Той се изпълнява от фондация „Глобални библиотеки – България“ в партньорство с Фондация "Помощ за благотворителността в България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама