Съдът в Русе потвърди 30 000 лева санкция за оператор на интернет услуги

13:38, 06 юли 15 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският районен съд потвърди наказателно постановление, издадено от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Жалбата е подадена от „Нетуоркс България“ ЕООД, а санкцията, която дружеството обжалва, е 30 000 лева.

Тя е наложена през апри 2015 г. от споменатия орган, заради неизпълнение на нормативно изискване – предоставен е телефонен номер на стационарен телефон на потребител – физическо лице, без фирмата да притежава нужното разрешение, изисквано от Закона за електронните съобщения (ЗЕС), издадено от КРС.

За случая се разбрало след жалба на русенка, ползвател на услугата. Първоначално жената била абонат на „Виваком“ до 2010 г., когато пожелала номерът на стационалния й телефон да бъде прехвърлен към „НетуорксБългария“, което се случило. През април 2014 г. тя отново пожелала да прехвърли номера си, но към трети оператор. Това се оказало невъзможно поради липса на въпросното разрешение.

Фирмата обяснила, че не притежава такова, защото от 2012 г. не предлага услугата, от която се ползвала русенката. До подаването на жалбата обаче жената плащала сметки си по нея.

Заради липсата на изискването от закона разрешение, от КРС издали наказателно постановление, в което наложили посочената глоба. За този тип нарушения санкцията започва от 30 000 и достига до 300 000 лева.

От „Нетуоркс България“ обжалвали наказанието пред Районния съд в Русе, но въпреки изложените от тях редица доводи в подкрепа на тезата им, че глобата трябва да бъде отменена, след преценка на доказателства съдът решил, че фирмата е санкционирана справедливо.

Решението не е влязло в сила и може да се обжалва пред Административния съд в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама