Конституционалисти в спор за съдебната реформа

14:13, 06 юли 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две квоти ще фокусира правомощията на всяка една от тях, ще индивидуализира отговорността им по отделно за всяко едно взето решение и ще гарантира независимост за органа като цяло и неговите две камари, каза бившият правосъден министър в правителствана на Андрей Луканов и бивш конституционен съдия, проф. Пенчо Пенев на кръгла маса на тема „Конституционният модел на Висшия съдебен съвет и предложенията за промени”, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Чрез решението за разделянето на ВСС)на две камари се финализират конституционните реформи на съдебната власт, които са започнати от 2003 г., отбеляза специалистът.

Реформите в Закона за съдебната власт са обхванали статута и правомощията, както и разделението на функциите на правосъдния министър и на ВСС, но ръководството на съдебната системата, което се нуждае от корекции, не е засегнато от тях, каза проф. Пенев. Той отбеляза, че това не е най-ефективният начин на действие на ръководството на системата.

"По този начин в България ръководството на системата ще бъде приведено в съответствие с преобладаващия европейски модел", каза Пенев. Той припомни, че държавите, които са избрали ВСС като кадрови орган са 18, като само в Италия кадруването се извършва общо. 

 

"За България най-добрият модел е прокуратурата да е в съдебната власт, защото само така може да й се гарантира независимост", коментира още професорът.Според него няма конституционен механизъм за въздействие върху мандата на ВСС. Плюсовете, които той отбеляза от намаляването на мандата са, че ще бъдат мотивирани много качествени магистрати да участват във ВСС, защото 5 години са много и един съдия и прокурор от окръжно да отиде във върховно ниво.

Министърът на правосъдието трябва да може да участва в състава на ВСС, но проектът се нуждае от разискване по какъв начин и с какви функции да участва, каза още проф. Пенев.

"Не посягайте върху независимостта на съдебната власт", каза проф. Георги Близнаши в отговор на проф. Пенчо Пенев, като уточни, че не иска да влиза в директрн спор с него относно намаляването на мандата на членовете на ВСС.  

„Скъсяването на мандата означава, че всяко Народно събрание ще си избира свой ВСС, което значи непрекъснати кадрови програми“, разтълкува Близнашки, като отбеляза, че това не трябва да се допуска.

Според него съдебните магистрати трябва да останат извън политиката и тези съдии, които се присъединяват към ВСС, да са всеобщо известни, уважавани, да са решавали тежки случаи, които засягат висшите национални интересии, отстояли на корупционния натиск.

"Тази дискусия е предопределена, защото първо беше взето политическото решение и след това се предлага на магистратите и на обществеността да изразявт своето мнение. Дискусията е тогава, когато идеите се слагат на масата и се обсъждат предварително", констатира бившият служебен министър-председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама