Лукарски: Гръцкото "Не" не застрашава финансовата стабилност на България

14:39, 06 юли 15 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция е пример за това какво се случва в държавите, които не спазват строга финансова дисциплина, каквато България има. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин участва в конференция на тема „Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от Групата на работодателите на Европейския икономически и социален съвет, в резиденция "Евксиноград".

Категорично няма опасност за финансовата стабилност на България, включително и за банковата система вследствие на гръцкото "Не”, заяви Божидар Лукарски. В Министерството на икономиката и енергетиката изработват специален анализ за това как гръцката криза ще се отрази върху стокообмена ни с южната съседка, добави Лукарски.

Визирайки ситуацията в Македония, Румъния, Турция и Гърция, Лукарски заяви, че България се очертава като приветлив и устойчив остров за инвестиции. Той отчете, че за първото 4-месечие на тази година чуждестранните инвестиции у нас са 210 млн. евро, което е 3 пъти повече спрямо същия период на миналата година. Лукарски обаче е категоричен, че гръцката криза няма как да не рефлектира върху българската икономика, както това се случва с Украйна и Русия. Гръцкото „Не” обаче не е окончателният изход на кризата в южната ни съседка, убеден е икономическият министър.

Следим какво се случва в Гърция, рисковете за България са основно в сферата на търговията. Засега няма индикации 120-те хиляди българи, които работят целогодишно в южната ни съседка, да се завърнат у нас. Това заяви вицпремиерът Ивайло Калфин. Въпреки това правителството допуска и най-тежкия сценарий на развитие на ситуацията в Гърция, при който сънародниците ни ще се завърнат. В такъв случай те биха били ангажирани в сферата на туризма, в която в България има недостиг на квалифицирани кадри, както и в други сектори на икономиката, допълни Калфин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама