Калфин: Няма индикации българите в Гърция да се връщат у нас

14:55, 06 юли 15 / Политика 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Следим какво се случва в Гърция, рисковете за България са основно в сферата на търговията, засега няма индикация 120-те хиляди българи, които работят в южната ни съседка, да се завърнат у нас”. Това заяви вицепремиерът и министър на социалната политика и труда Ивайло Калфин по време на конференция на тема „Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост“, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от Групата на работодателите на Европейски икономически и социален съвет в резиденция "Евксиноград" днес.

Въпреки това правителството допуска и най-тежкия сценарий на развитие на ситуацията в Гърция, при който сънародниците ни ще се завърнат. В такъв случай те биха били ангажирани в сферата на туризма, в която в България има недостиг на квалифицирани кадри, както и в други сектори на икономиката, допълни Калфин.

Категорично няма опасност за финансовата стабилност на България, включително и за банковата система вследствие на гръцкото „не”, заяви той.

От думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски стана ясно, че ведомството изготвя вече специален анализ за това как кризата в южната ни съседка ще се отрази на стокообмена ни. Той обаче е категоричен, че гръцката криза няма как да не рефлектира върху българската икономика, както това се случва с Украйна и Русия. Гръцкото „не” не е окончателния изход на кризата в южната ни съседка, убеден е министърът.

“Гърция е пример за това какво се случва в държавите, които не спазват строга финансова дисциплина, каквато България има”, каза още той. Визирайки ситуацията в Македония, Румъния и Гърция, Лукарски заяви, че България се очертава като приветлив и устойчив остров за инвестиции. Той отчете, че за първото 4-месечие на тази година чуждестранните инвестиции у нас са 210 млн. евро, което е 3 пъти повече спрямо миналата година.

Санкциите към Русия са вредни за всички страни в ЕС, коментира пък Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама