Манол Генов: Жандармерията и багерът не са единственото средство срещу незаконните ромски къщи

14:58, 06 юли 15 / Любопитно 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Крайно време е държавата и най-вече изпълнителната власт да разбере, че има и други средства за овладяване на проблема с незаконните ромски къщи", заяви народният представител от БСП Манол Генов, съобщиха от пресцентъра на партията в Пловдив.

"Достатъчно дълго време държавата прави новини от това как с багер се събарят незаконни къщи по всички краища на страната- гледахме Ямбол, Стара Загора, сега Гърмен и къде ли още не. Същата тази държава реши, че вместо да се търсят начини за решаване на ситуацията с незаконните ромски къщи, е по-лесно там да се прати жандармерия", добави той.

"Същевременно няма нито един град, в който проблемът с незаконните ромски къщи да е решен трайно. Политици, медии, общественост правят политика и  атракции от това как ромите се бунтуват срещу багерите, сетне остават бездомни след съборените къщи, после се преселват в друг град и правят същото. След време някой им праща я жандармерия, я багер, а някой плаши всички как може за един час да стане Ратко Младич", каза още Манол Генов.

"Какво излиза - след като държавата буквално си "игра" на Десетилетие на ромско включване, сега си играем на ромско изключване.Продължаваме да пишем Стратегиии за интеграция на ромите, които остават само на книга", категоричен е той.

"Държавата трябва час по-скоро да намери работещ вариант, през който там, където е възможно, да се започне узаконяване на част от застрояването от ромски фамилии. Специално визирам местата, където застрояването е поне частично възможно върху земеделски или горски фонд. Такива случаи има навсякъде, вариантите на решаване обаче трябва да дойдат съвместно между държава и общини. Асеновград, Пещера, община Родопи, с. Ново село, община Стамболийски и къде ли не... И по-добре е това да се прави, защото е най-краткият начин от една такава фамилия да направиш гражданин "на светло, през закон", защото той вече ще има законен имот, а с това и законни партиди за ток, вода, ще бъде лесно намиран от училищни и социални власти, от полиция и призовкари дори", каза народният представител от БСП.

"В момента държавата не прави нищо, освен да седи и да гледа през телевизора как багерът събаря незаконни къщи,  жандармерията със седмици пази край руините ядосаните роми от една страна, а от друга съседите им, а българските граждани се настройват едни срещу други", заяви Генов.

"Доказателство за това е един ярък казус с незаконните къщи в едно от най-етническите села в Пловдивска област, село Боянци. Официалната преписка на Община Асеновград, с която се иска този проблем да бъде решен, е от 2007 година, а самият проблем е от половин век. Къщите са незаконни, върху земеделски земи, които в последствие са възстановена собственост на Бачковския манастир", допълни той.

"От няколко месеца има най-сетне вариант да се направи размяна на дарение на земи със Светия синод, за да може Общината да промени предназначението и да урегулира имота и така да узакони къщите. Стигна се до сезиране и до премиера Борисов, след което лично вицепремиерът Томислав Дончев пое ангажимент за посредничество. И какво стана - едно голямо нищо. Защото цялата група съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет Асеновград отказа да подкрепи варианта и открито каза с това решение, че те като партия не желаят да се решава ромския въпрос", каза Генов.

"Вероятно чакат партийно разпореждане как да постъпят. А в същото време имаме Областна стратегия за етническа интерграция, както и Национална такава до 2020 година. Политики на хартия, а в действителност багери и жандармерия, а държавата гледа всичко това през телевизора", завърши народният представител от БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама