Наситен календар за масов и елитен спорт и подобрена база ще правят Русе "Европейски град на спорта"

15:18, 06 юли 15 / Политика 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наситен календар от събития за масов спорт за всички възрасти и елитни европейски, световни и друг вид международни надпревари в различни видове спорт, както и сериозен ангажимент за подобряване на инфраструктурата.

Това са основните доводи, с които Русе кандидатства за "Европейски град на спорта" през 2016 г., разясниха пред медиите днес президентът на Федерацията на европейските градове и столици на спорта Джан Франческо Лупатели, нейните членове Лукас Форел и Анатоли Илиев, зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов и кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов.

Преди това те се срещнаха с представители на спортни клубове и спортисти от града и региона, които заявиха своята подкрепа и желание за обединени действия в подкрепа на кандидатурата. "Имайки предвид какво сме направили през последните 4 години, това което предстои да завършим до края на годината и като инфраструктурни проекти, имаме пълно основание да заявим, че сме готови да кандидатсваме за "Европейски град на спорта". Инвестицията от 1 евро в спорта за подрастващи, спестява 4 евро разходи в здравеопазване. Всяко евро пък води 14 евро инвестиции във всички останали отрасли на бизнеса", коментира кмета Стоилов.

Той отчете в тази връзка, че за масов спорт всяка година вече се планират инвестиции в многофункционални спортни игрища, площадки за фитнес на открито и др. за масов спорт от хора на различни възрасти.

Наред с това бе припомнено, че на Градския стадион и ст. "Дунав" предстои подмяна на настилката и дренажа на основните терени, монтиране на седалки и осветление. Наред с това има уверението на спортното минстерство за съдействие за подобряване на базата на Спортното училище в града. До края на 2016 трябва да се изгради и басейн с олимпийски размери, който да позволява провеждането на международни състезания, като Стоилов изрази надежда дотогава да се финализира концесията на плувния комплекс в Парка на младежта. В документите за концесия на крайбрежната зона на р. Дунав пък ще залегнат условия за създаване на плуващ басейн в реката.

Това ще позволи провеждането на още повече събития за масов и елитен спорт за различни възрасти, отчете Стоилов.

Той добави, че "Арена Русе", която отваря врати с концерт на Лили Иванова на 23 юли, се очаква да приеме първенства от най-висок ранг. На първо време вече е договорено домакинството на женския национален отбор на България по баскетбол с треньор Георги Божков и на шампионките от "Дунав 8806" в турнира за Еврокупата на ФИБА през есента.

Зам.-министър Каменов и Джан Франческо Лупатели пожелаха успех на Русе и изразиха своята увереност, че кандидатурата на града ще е печеливша.

Стана ясно, че "Европейските градовете на спорта" за 2016 г. ще бъдат обявени официално на 18 ноември тази година в Европейския парламент. Те обаче ще станат ясни още в края на юли. 36 ще са кандидатите от целия Европейски съюз. Всяка страна ще може да представи от 1 до 4 града, в зависимост от големината си. За България единственият кандидат е Русе. Европейска столица на спорта за 2016 г. ще е Прага, а за 2018 г. - София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама