Конституционният съд образува дело за избора на шеф на БНБ

15:39, 06 юли 15 / Политика 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Конституционният съд е образувал дело за правилата по избор на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ). Причината за искането, подадено от 74 депутати от БСП, "Атака", "Патриотичния фронт", БДЦ, ДПС и нечленуващи в група, е ограничението само парламентарни групи да могат да издигат кандидати за управители, като правото на отделните избраници за това е ограничено.

Според народните представители това противоречи на Конституцията. Темата пръв повдигна Емил Димитров-Ревизоро ("Патриотичния фронт"). По-късно тезата му бе подкрепена публично и от БСП. Докладчик по делото е съдия Цанка Цанкова.

Миналата седмица председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че това няма да забави избора на гуверньор. Кандидатите за поста на Иван Искров са четирима - Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок, Бисер Манолов (РБ), Григорий Вазов ("Патриотичния фронт") и Виктор Йоцов (АБВ). Очаква се този четвъртък те да бъдат изслушани от парламентарната комисия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама