Евклидис Цакалотос e новият финансов министър на Гърция

17:18, 06 юли 15 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досегашният зам.-министър и ръководител на преговорите с кредиторите Евклидис Цакалотос е новият финансов министър на Гърция, предаде GRReporter.

Неговото име се очаква да бъде обявено след края на продължилата над 6 часа среща на лидерите на политическите партии под ръководството на президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Цакалотос ще положи клетва веднага след това, уточнява изданието.

Цакалотос е роден през 1960 в Ротердам. Той е възпитаник на „Итън Колидж“ и е завършил икономика и политология  в университета в Съсекс и в Оксфордския университет. Преподавал е в британския университет в Кент и в Икономическия университет в Атина. От 2010 г. е преподавател по финанси в Атинския университет.

Евклидис Цакалотос произхожда от известна атинска фамилия, чиито корени се намират в град Превеза в Западна Гърция. Брат на неговия дядо е офицерът от гръцката армия през Втората световна и Гражданската война в Гърция Трасивулос Цакалотос.

В СИРИЗА е известен и с прозвището „левият аристократ”, което му бе дадено след оповестяването на данъчните декларации на депутатите през 2013. От документите стана ясно, че Евклидис Цакалотос е инвестирал големи суми в хедж фондове като BlackRock и JP Morgan. В отговор на отправените му нападки той заяви, че тези инвестиции са били направени от баща му, а той самият е просто събенефициент. Женен е за студентската си любов Дениз Гибсън, която също е икономист и директор на изследователския отдел на Банката на Гърция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама