Излизат на протест срещу строежа на зоопарка в Пловдив

17:28, 06 юли 15 / Любопитно 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани излизат на протест в сряда (8 юли) срещу строежа на новата зоологическа градина, съобщиха организаторите от гражданска група в Пловдив.

"При открито неспазване на българското законодателство и на разпорежданията на компетентните съдилища в Пловдив започна строеж на нова зоологическа градина. От няколко месеца насам на мястото на стария зоокът се извършват сечи под предлог, че има стари и опасни дървета, сега сечта се разширява, заплашени са стотици дървета на площ от 30 декара, които трябва да освободят място за новата градина", казват организаторите на протеста.

"Строежът на нова зоологическа градина е незаконен, поради няколко причини: липса на законно одобрен устройствен план на града, на законно издадено строително разрешение и  без задължителната процедура по ОВОС", категорични са те.      

"Издаденото разрешение от Община Пловдивне бе нито оповестено по установения ред, нито представено на обществеността и е в противоречие с редица законови процедури. Според действащият общ устройствен план на града територията на парк "Отдих и Култура" е зелена зона, където не може да се предвижда никакво ново строителство. Затова Община Пловдив се опита да приеме нов общ устройствен план (ОУП) на града, който да предвижда изграждане на нова зоологическа градина, и преотреждане на територията на парка от зелена зона в зона за спорт и атракции", допълват организаторите.

"По логиката на тези и други обстоятелства в момента на територията на старата зоологическа градина в парк „Отдих и Култура“ няма законово основание да се извършват каквито и да е строежи. В Пловдив има и други подходящи терени, където може да се построи зоологическа градина без да се изсичат 30 декара от най-големия парк в града  – например в районите "Тракия", "Южен" и "Източен", казват още те.

Организаторите добавиха, че на предстоящата сесия на Общинския съвет в Пловдив те ще уведомят общинските съветници за настояването си зоологическата градина, за която са предвидени 4 млн. лв. държавни пари, след обществено обсъждане, да се изгради на празен терен в друг район на града без да се секат дървета.

Протестът ще се състои на 8 юли (сряда) пред входа на бившата зоологическа градина от 10.00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама