Искат от Фандъкова да промени политиката за обществените обсъждания

17:45, 06 юли 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствени организации предлагат обсъжданията за значими проекти в столицата да не бъдат в крайни етап от взимането на решение, а още от началото и настояват да се промени начина, по който се взимат решения.

Те изпратиха писмо с предложения за това до кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков. В него те предлагат и няколко стъпки по проекта за нов подробен устройствен план на Борисовата градина, който предизвика различни обществени дебати.  

Публикуваме писмото без редакторска намеса

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕРДЖИКОВ,

Обръщаме се към Вас в качеството ни на представители на гражданския сектор в столицата, работещи активно за по-добра, по-зелена и по-достъпна градска среда. В това си обръщение сме водени от желанието да подпомогнем с действия дейността на общината за превръщане на София в град, в който е приятно да живееш, работиш и отглеждаш децата си.

Наблюдавайки обществения диалог и процедурите на взимане на решения в столицата по въпросите на градската среда и мобилност, със съжаление констатираме, че проблемите в тази област стават все по-дълбоки и водят до все по-задълбочаващо се недоверие и недоволство на гражданите от решенията на местната власт.

Провеждането на обществени обсъждания във финалния етап на взимането на решения по един или друг въпрос е крайно непродуктивно и лишава дебата от смисъл, а града ни от конструктивен диалог.

Време е да признаем, че в сегашния си формат обществените обсъждания в София (не само в областта на градската среда) са изпразнени от съдържание. Има належаща нужда от промяна на формата и процедурата, по която се провеждат, както и нужда от ясна политика за диалог и взаимодействие на Столичната община с гражданското общество.

Време е общинските институции да започнат да обезпечават по-голяма като обем и обхват, по-разностранна като експертиза и по-безпристрастна като отношение експертна информация. Само по този начин ще се осигури възможност за информирано гражданско участие, от една страна, а от друга страна, институциите на местната власт в София ще могат да отговорят на изискванията на най-добрите практики за градско развитие в Европейския съюз, с чиито средства се извършват почти всички значителни реконструкции в София от 2007 г. насам.

Време е гражданите, бизнесът и професионалните гилдии да бъдат включени във всички етапи на процеса на взимане на решения - от анализа на потребностите и изготвяне на заданията за конкурси, поръчки и инвестиции, водещи до изменения в градската среда на столицата, до обсъждане на предложените решения.

Време е решенията да започнат да се взимат на основата на задълбочен анализ на ситуацията и информиран избор между различни алтернативи, подкрепени от гражданите и бизнеса.

Време е да се избере нов подход при формиране на жури, оценяващо резултатите от конкурсите, в това число включване на уважавани професионалисти и специалисти, които не са само представители на дадена административна длъжност и които не са в подчинена позиция един на друг или на представители на местната администрация; покриване в състава на журито на всички професионални аспекти и експертни теми, имащи отношение към конкурсите - архитекти и урбанисти от реалната градоустройствена практика, ландшафтни архитекти, икономисти, еколози, социолози и т.н.; намиране на начин в процедурата по журиране да бъдат включени и представители на гражданите и бизнеса като гарант на прозрачност на оценката.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕРДЖИКОВ,

Във връзка с провежданите през последните години конкурси и очевидно проблемната процедура, по която се консултират и взимат решенията в София, използваме като повод наскоро проведения Конкурс за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина", за да Ви предложим смяна на подхода, принципите и инструментите, които Столичната община използва за диалог с гражданите и техните организации, бизнеса и професионалните гилдии. Позицията и предложенията ни към Вас са:

1. Да бъде направен анализ на ситуацията с елементи на оценка на въздействието на резултатите от конкурса за устройствена концепция за ПУП на Борисовата градина, който да предложи възможности за консултиране със заинтересованите страни на всички етапиот процеса на взимане на решения до изработването на ПУП на Борисовата градина.

Организациите, които представляваме, са готови да извършат този анализ по правилата на установените добри европейски практики, в резултат на което ще се направят релевантни изводи и предложения, касаещи изработването на ПУП на Парк "Борисова градина". Анализът ще включи консултативен процес на професионалните общности чрез избор на подходящи инструменти; консултации с гражданите и бизнеса, в това число провеждане на представително за София проучване и обществено обсъждане на основните изводи и препоръки, получени като резултат от консултациите.

2. Включване на администрацията на всеки етап от провеждането на анализа с цел обхващането й като съществена част от диалога по конкретния конкурс.  

3. Въвеждане на подхода за включване на всички заинтересовани страни в процеса на взимане на решения, засягащи обществен интерес и/или изразходване на публични средства (както местни, така и чужди, в т.ч. европейски) в столицата; като този процес започва още на ниво анализ на потребностите и продължава до приемане на крайния резултат.  

Отчитаме, че през последните години Столичният общински съвет и Столичната община проявяват желание за работа с гражданското общество, но процедурата, по която този процес се случва, е погрешна и води до лишаване от обществена подкрепа и блокиране на важни градоустройствени проекти и решения.

Отчитаме, че заедно трябва да изминем не толкова дълъг, колкото нелек път за реалното включване на гражданското общество в процеса на взимане на решения в София, което е неотменна част от доброто управление през 21-и век.

Изразената от нас позиция не е оценка на предложенията, получени от 7-те архитектурни бюра, участвали в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина"! Убедени сме, че участниците са дали най-доброто като експертиза и професионален подход съобразно изискванията на конкурса!

Позицията ни касае процедурата, по която се провеждат този и подобните на него конкурси в столицата – при липса или след повърхностен анализ и в условия на непълноценен консултативен процес, водещ до ситуация на гражданско неодобрение и нерядко невъзможност за реализация на спечелилия проект. От това губим всички!

Борисовата градина е емблематично място за София като населено място и столица на Република България. Паркът, замислен и изграден с любов преди повече от век, заслужава да го използваме като повод да сближим позициите си и да положим началото на диалог при качествено нов прозрачен подход. Само така ще успеем да покажем, че в София добро управление не е само модерен израз от документ на Европейския съюз, а понятие, което всяка една от страните припознава като част от своята мисия в обществото.

БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ЗА ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА

ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ

ГРАЖДАНСКИ РАЙОНЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - КРАСНО СЕЛО

ГРУПА ГРАД

ЕКООБЩНОСТ

ЗА ЗЕМЯТА

ЗЕЛЕНИКА

ТРАНСФОРМАТОРИ

ФОРУМ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И АНАЛИЗ НА ПУБЛИЧНИ ПОЛИТИКИ

ФРАГМЕНТ

ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ ЧЕРВЕНАТА КЪЩА  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама