България и Италия създават общи туристически продукти

17:47, 06 юли 15 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България и Италия ще създават общи туристически продукти за далечни пазари, съвместни инициативи, свързани с културно-историческия туризъм, както и туризъм, свързан с археологията и археологическите ценности. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на българо-италианския туристически форум, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Ведомството разработва инвестиционна карта на България в областта на туризма съвместно с общините и с представителите на бизнеса, която ще обобщи информацията за чуждестранните инвеститори.

„С Италия имаме много възможности и общи инициативи които можем да реализираме в туризма. Италия, като 5-а държава в световен мащаб по брой туристи, които посреща, може да служи за пример“, каза още тя.

Само за първите пет месеца на тази година туристите са с около 14% повече в сравнение със същия период през 2014 г., отбеляза Ангелкова, като подчерта, че италианците, посетили страната ни през миналата година, са били около 129 хил., а българите, които са пътували до Ботуша, са били 126 хил. Според нея това показва потенциала на сектора.

В последните години се наблюдава, макар и плавен, растеж в сектора туризъм, включително и за зимния, каза министърът.

Италия проявява особено голям интерес в частта с балнео, уелнес и спа туризма тук.

Министърът припомни, че България, заедно с Италия и Гърция, е на първите места по брой открити артефакти на своята територия.

София е единствената столица, която от центъра на града за 20 минути може да се стигне до планината Витоша, което е възможност за развитието на зимния туризъм в градски условия, коментира министър Ангелкова.

"Създадохме две основни линии, по които да работим – едната е начинът, по който да привлечем повече туристи, а другата да издигнем този съвместен туризъм на европейско ниво, създавайки съвместни маршрути, с които да привлечем по-голяма част от туристите“, сподели министърът на културата и туризма на Италия Дарио Франческини, който присъстваше на форума.

Той отбеляза, че Италия има известни туристически обекти, които са много добре познати и затова цел ще бъде да създадат нови туристически обекти, които да привлекат вниманието на почиващите. Европейският туризъм като цяло също ще се лансира, защото в бъдеще ще се създадат европейски туристически маршрути, които да увеличат туристическия поток.

Приходите в туризма за изминалата година по данни на Българската народна банка са около 6 млрд. Лева, а за тази година зависят от броя на туристите, посетили страната, с каква цел са го направили и колко са похарчили, каза Ангелкова и посочи, че летният сезон се очертава да бъде труден.

Българският износ за Италия през 2014 г. възлиза на 2 млрд. евро, по данни на икономическото министерство, което нарежда страната ни на трето място след Германия и Турция. За същата година италианският внос е на стойност над 1,8 млрд. евро – отново трето място след Русия и Германия.

Отраслите, към които италианските инвеститори проявяват най-голям интерес у нас, са енергетиката, туризма, банковото и застрахователното дело, транспортът, селското стопанство, преработващата промишленост и търговията, отбеляза тя.

По-рано днес туроператорите споделиха пред София Topnovini.bg, че нямат проблеми за резервациите на туристите.

Туристическият ни министър изрази желанието за максимално бързо решаване на кризата в Гърция, с която си партнираме по отношение на туризма и сподели, че няма кой знае как да се промени броя туристи, ако хората са избрали дестинация там. Тя припомни, че пътуващите към южната ни съседка трябва да се съобразят с обстановката там, преди да заминат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама