Военни експерти разясниха отбранителната програма на страната в Шумен

18:00, 06 юли 15 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Параметрите на отбранителните способности и намеренията за модернизация на въоръжените сили, заложени в „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020“ бяха представени днес в Шумен.

В срещите участваха университетският преподавател и анализатор на процесите в Близкия Изток проф. Владимир Чуков, полк. Бойко Марков от военното министерство, който е участвал в разработването на програмата, военните експерти Стойко Петров и Георги Шарков.

От 14 часа те се срещнаха с военнослужещи от Шумен в залата на Военния клуб, а от 17 часа се проведе обществено обсъждане с граждани.

“Има два основни фактора, засягащи националната ни сигурност – това са джихадистите, които минават през нашата територия и бежанският натиск на границите ни с Турция и Сърбия”, посочи проф. Чуков. Той очерта пред присъстващите геополитическата среда за сигурност.

Обсъдени бяха промените, рисковете и заплахите в нея, предизвикателствата пред отбранителната политика на страната ни, както и евроатлантическата и европейска принадлежност на България като гарант за нейната сигурност.

Посещението бе част от кампанията на министерството на отбраната, която включва провеждането на поредица от срещи в 16 областни центрове на страната до 10 юли. Целта е с основните насоки на подготвената програма да бъдат запознати военно-професионалната общност и обществеността.

Предстои през тази седмица Програмата да бъде приета на заседание на Министерския съвет, а след това и от Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама