Първан Симеонов: Референдумът ще даде ново опиянение на Ципрас

18:34, 06 юли 15 / Политика 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Подновяване на преговорите с „тройката“ е нещо, което Гърция иска и сега смята, че е в силна позиция – с по-силен и ясен мандат. На всичкото отгоре преодоля най-страшното за правителството. Помислете си какво би станало, ако Ципрас бе загубил този референдум. Най-лошата перспектива е прескочена и това ще даде ново опиянение и легитимност на исканията на премиера Алексис Ципрас.

Това заяви пред София Topnovini.bg Първан Симеонов, изпълнителен директор в „Галъп Интернешънъл“, след референдума в Гърция, на който 61,3% от гръцкия народ каза „не“ на предложенията на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК).

Симеонов начерта трите хипотетични изхода за Гърция, ако съседите ни бяха казали „да“ на референдума. Те вече не са на дневен ред пред управляващите.

Първо, Ципрас може би е трябвало да подаде оставка. Това е щяло да постави Атина в ситуация на неизвестност.

Второ, очевидно кредиторите щяха да се чувстват много по-добре, защото гърците щяха да са на тяхна страна. По този начин при новите преговори щяха щяха да се договорят много по-изгодни условия за "тройката".

Трето, това щеше да е червен картон за подобен тип политика въобще.

„Най-голямото опасение на Европа е да не се проявява такъв тип политика на други места“, каза Първан Симеонов.

По думите му такива проблеми имат Португалия и Италия. Другият полюс от екстремните играчи в Европа са крайно десните политически сили, които звучат също толкова опасно за единството на континента, ако не и повече.

„Ако референдумът бе загубен от Ципрас, по тези три линии играта на нерви щеше да бъде спечелена от Европа“, категоричен е Симеонов.

Изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл“ не е изненадан от вота на гърците, защото този референдум се е провеждал в ситуация на динамична политическа среда.

Част от политическата култура, история и съвременна национална митология в Гърция се базира на прословутата култура на „не“ и резултатите не са изненадващи.

„По-забавното е, че имаше цитирани данни, които сочеха обратния развой за ситуацията“, посочи Симеонов и допълни, че решението на гръцкия народ не е плод само на емоции.

По думите му е трудно след толкова години на икономически мъки това да не съдържа и емоции, но голяма част от гърците са премислили своята позиция. Резултатът от референдумите показват, че Ципрас не е загубил доверието на гражданите в начина си на управление. Резултатите почиват на убеждението, че самите прогнози, по които се е развивала Гърция, са сгрешени.

Оставката на финансовия министър Янис Варуфакис била свързана колкото с това, че той се явява препъникамък в преговорния процес, толкова и с това, че той се нагърби с обещания банките да заработят нормално.

„Сега не е много ясно как и дали това ще се случи. Варуфакис изчезва в правилния момент“, допълни Първан Симеонов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама