Теменужка Петкова: Рано е да говорим за “Турски поток”

19:00, 06 юли 15 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Смятам, че е рано да говорим за “Турски поток”, само това ще кажа”, заяви в ефира на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. И допълни, че е оптимист за строежа на газов хъб край Варна. Тя заяви още, че се работи усилено и по строежа на интерконекторни връзки с Гърция.

По-рано днес стана ясно, че все още няма подписано споразумение за отстъпки от цената на природния газ между “Газпром” и турската Botas. Това накара руското издание “Независимая газета” да допусне, че проектът “Турски поток” “може да не бъде осъществен дори на хартия”.

“На път сме да овладеем кризата в енергетиката. Правителството има волята, полага и усилията, за да се случи подобно нещо”, заяви министър Петкова. И припомни за възможността административните разходи в НЕК да бъдат намалени с 10%. “Не знам дали съзнателно е водена политика за увеличаване на тези разходи, но със сигурност е възможност те да бъдат оптимизирани”, каза тя.

Министър Петкова съобщи още, че се готвят промени в Закона за енергетиката, според които ще бъдат въведени месечни сертификати за произвежданата електроенергия по високоефективен начин от заводските централи. Така ще бъде гарантирано, че само тази електроенергия ще бъде заплащана от Националната електрическа компания (НЕК), което пък ще намали разходите с 50-60 млн. лв.

От думите й стана ясно още, че предстои да бъде подписан консултантски договори със Световната банка относно бъдещата либерализация на енергийния пазар, чийто старт трябва да бъде даден в началото на 2016 г. Тя повтори тезата си, че създаването на специален фонд, който да балансира цените и в който вноски от 5% ще правят всички производители на ток, е първата стъпка към това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама