Михаил Миков видя идея за солидарност в гръцкото “не”

21:43, 06 юли 15 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкото “не” на референдума, който се проведе вчера, “показва, че идеята за солидарността все още може да е по-силна от неолибералния индивидуализъм”, смята председателят на БСП Михаил Миков.

“Станахме свидетели на достатъчно категоричното противопоставяне на един народ на непсраведливостта, която поражда неолибералният модел, който други, финансово по-мощни държави и недържавни образования опитват да наложат над държавите в региона”, анализира той на своята страница в социалната мрежа Facebook. “Няма как като човек с ляво мислене да не симпатизирам на този процес на противостоене. Това ми дава надежда за възраждането на социална Европа”, допълва председателят на БСП.

Миков призова никой да не спекулира, че рефенредумът е антиевропейски. И допълва, че “едва ли някой сериозен анализатор ще оспори, че гръцкото “НЕ” не е срещу Европа, а “за” Гърция”.

“Чух много хора от площадите на Атина, които са наясно, че тяхното "НЕ" само по себе си не решава никой проблем. Че трудностите пред тях и тяхната държава тепърва предстоят. И, въпреки това, те са гласували решително, защото са имали увереност, че развитието на държавата е поверено в собствените им ръце”, смята той.

Според Миков, Европа също печели от резултата на референдума - “защото идеята за Европа е по-силна и влиятелна, ако се носи от силни държави, които изпитват уважение един към друг и към решенията на народите си”.

В поста си в социалната мрежа председателят на най-голяма опозиционна партия не пропуска да нападне и управляващите. “Позицията на правителството ни по ситуацията в Гърция, уви, е ясна. Но неясно е има ли правителството ни план за реакция според развитието на нещата. Нека, докато гледаме как един народ брани интересите си, не допуснем нашите министри да забравят за българския интерес!”, заключва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама