Варна подписва споразумение за културен туризъм в региона

07:50, 07 юли 15 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споразумение за партньорство в развитието на културния туризъм предстои да бъде подписано до края на месец юли във Варна. В него ще се включат Общината, Икономическият университет, Колежът по туризъм, Варненската търговска камара, Археологическият музей и Областният информационен център, съобщиха от общинската администрация.

Документът ще е разултат от двудневна работна среща по проект “LIMEN: Културни пристанища от Егейско до Черно море”, която се проведе на 5-ти и 6-ти юли. Фокусът на разговорите бе насочен към развитие на културния туризъм в Черноморския регион и възможностите за трансгранично партньорство и наднационални инициативи между градовете пристанища. Целта на проекта „LIMEN” е да допринесе за справяне с основен проблем като липсата на пресечна точка между културната и туристическата сфери и развитието на културния туризъм в страните по Черноморския басейн.

В срещата взеха участие представители от Община Кавала, от Истанбулски университет и Коч университет, както и експерти от Варна в сферата на културата, туризма и бизнеса. Целите на съвместната работа бяха подкрепени и от две водещи в черноморските политики организации – Международен Черноморски клуб (IBSC) и Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC).   Представена бе и една от основните инициативи на проекта - създаване на институцията „Културно пристанище на Черно море”. Tази нова инициатива е иновативно средство за промотиране на градовете пристанища по Черно море и техните културни дадености. Тя ще стартира пилотно в Истанбул, използвайки финансовия ресурс на проекта. Идеята ще допринесе за създаване на мрежа за сътрудничество между сферите култура, туризъм, икономика и социални дейности, за увеличаване на административния капацитет на местно равнище, както и за промотиране и подкрепа на малките и средни предприятия, функциониращи в сферите на културата и туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама