Калфин: Минималната работна заплата е единственият стимул, променящ икономиката ни

08:36, 07 юли 15 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин определи минималната работна заплата като единствения стимул, който променя икономиката ни. Пред БНТ той добави, че увеличение на доходите в страната трябва да има задължително, но не уточни кога ще стане това.

Като добри практики за събиране на допълнителни пари, които могат да бъдат използвани за повишение на заплатите, Калфин посочи криминализрането на неплащането на социалните вноски. По думите му, именно с тези действия държавата е спечелила 800 млн. лв. повече в първите 4 месеца спрямо същия период миналата година.

Вицепремиерът добави, че не иска да сменя генерално пенсионната система. Именно тази му реформа получи много критики преди гласуването ѝ на първо четене. Според него, тя ще бъде факт до началото на лятната ваканция на депутатите.

"Всички виждат, че сегашната система е лоша. Тези промени са най-мекото, ако така се изразя, което може да се случи. Не искам да я сменям генерално, защото всяка нова система оставя много хора извън нея", каза още Калфин.

Относно протестите на служители от силовия сектор, които продължават вече почти месец, той призна, че работещите в МВР нямат добри условия за труд. По думите му, тези проблеми са трупани с години. Калфин подчерта, че исканията на служителите в сектора, свързани с пенсионната реформа, са почти изцяло изпълнени и много от предложенията им са заложени в пенсионната реформа.

Социалният министър потвърди, че към момента партията му АБВ няма намерение да подкрепя предложената реформа в съдебната система.

"Не виждаме истинската промяна и затова не държим за смяна на конституцията. Ако съдебната реформа се сведе до разделяне на ВСС на две колегии, не виждам как ще помогне това. Контролът трябва да бъде много силен върху тази власт", обясни Калфин.

Той подчерта, че различията между ГЕРБ и АБВ в тази област няма как да разделечи двете партии в управлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама