Мерки за безопасност по време на жътвата разпореди кметът на Добрич

08:50, 07 юли 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заповед за осигуряване на пожарна безопасност в земеделския и горски фонд издаде кметът на Добрич Детелина Николова. Тя е във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите и с цел подобряване на превантивната дейност и намаляване до минимум на вредните последствия и щети от тях.

Със заповедта се въвежда денонощно дежурство и непрекъснато наблюдение през пожароопасния сезон за 2015 г., който продължава до 30 октомври. Възлага се на органите на Държано горско стопанство и Районната служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”   Добрич – МВР да засилят противопожарния контрол  с цел недопускане на пожари в селскостопански  и горски масиви.

На директора на Държавно горско стопанство е възложено да извърши преглед относно оборудването на сформираната гасаческа група и актуализира състава й.

Земеделските стопани трябва да изготвят планове с конкретни мероприятия за пожарната безопасност при подготовката и провеждането на кампанията по прибирането на реколтата, да имат отговорници по опазване на посевите, зърното и фуражите, както и да организират и извършат качествен ремонт, пожарообезопасяване и оборудване с противопожарни  уреди  селскостопанските машини. Разпорежда се извършват ежедневни прегледи относно техническото и противопожарно състояние на машините и съоръженията.

Преди започване на жътвата трябва районната противопожарна служба трябва да бъде уведомявана за жътва в площи над 100 дка.  Да се поставят на видни места покрай площите с житни култури знаци за забрана на пушенето и паленето на открит огън.

Забранява се паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете, край пътни ивици, както и огневи работи в горския фонд на Общината.  Забранява се устройване на лагери и къмпинги в горите, с изключение в случаите на издадени разрешения от Държавно горско стопанство Добрич и РС „Пожарна безопасност и защита на населението”  Добрич- МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама