Томислав Дончев сравни Гърция с България през 1997 г.

09:47, 07 юли 15 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В момента виждаме гръцката 97-ма година. България е научила своя урок да харчи толкова, колкото получава. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на бТВ, сравнявайки случващото се в Гърция с политическата криза у нас от същата година.

Според него на първо място Европа е известна с дипломатичния си и възпитан тон въпреки всички провокации. Всеки от европейските лидери се изправял пред своите съграждани и те му задават въпроса: „Докога ще плащаме?”.

„Няма как да не се възхитим от гордия дух на гърците. Заслужава уважение една нация, която да се консолидира около една позиция, макар и грешна”, коментира Томислав Дончев.

По думите му без заявка за реформи няма нов спасителен план за Гърция. Към момента министър-председателят Алексис Ципрас бил герой и успешно подхранвал чувството за гордост и уникалност у гърците. Според него нацията е консолидирана, но не е убеден, че Европа пак ще им даде исканото.

Томислав Дончев е убеден, че няма гръцки банки в България, като подчерта, че Гърция е важен търговски партньор за България. Износът ни за нея е в порядъка на 3 млрд. лева и който твърди, че от кризата в Гърция няма да има ефект, определено греши.

„Има потенциал и за положителен и за отрицателен ефект”, каза Дончев и допълни, че над 100 000 българи работят в южната ни съседка. Част от тях ще се върнат у нас, но не е ясно колко от тях ще направят това за постоянно.

Според вицепремиера това от една страна дава нови възможности за бизнеса, от друга е натиск върху пазара на труда.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама