Юнкер: Не искаме Гърция да напуска Еврозоната

10:52, 07 юли 15 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ние не искаме Гърция да бъде изхвърлена от Еврозоната и ЕС", заяви пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод  Юнкер, предадоха световните агенции.

"Няма лесни решения пред Европа, тя работи с компромиси, в тази посока ще продължи работата си и Европейската Комисия. Решението няма да бъде намерено незабавно. Ако днес постигнем решение, то ще бъде твърде опростено решение", коментира Юнкер.

Той допълни, че не очаква на заседанието на държавните и правителствените ръководители и на финансовите министри от Еврозоната тази вечер в Брюксел да се стигне до решение. 

"Вярвам, че напускането на Гърция трябва да бъде избегнато, против това съм. ЕК ще работи за възобновяването на преговорите с Гърция. Какъв ЕС ще бъдем, ако спрем да говорим помежду си?"

Председателят на ЕК оцени като "голяма грешка" решението на гръцката делегация да напусне неприключилите преговори.

"Време е отново да се съберем около преговорната маса, посочи председателят на комисията. Необходимо ни е възстановяването на реда. Време е да престанем с нападките". 

Юнкер посочи като неприемливо ЕК да бъде наричана "терорист" от гръцкото равителство. Той нарече гърците "велика нация", но добави, че не разбира за какво точно са гласували на референдума в неделя, тъй като са се произнесли по предложение на кредиторите с изтекла давност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама