Марковски: Битите от полицаи младежи могат да осъдят МВР за 20 хил.лв.

13:35, 07 юли 15 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на Министерството на вътрешните работи нарушават Закона за МВР, като превишават правата си и следва да се прецени дали има престъпление по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Прокуратурата трябва да се задейства заради излъченото видео в предаването „Господари на ефира“, в което се вижда как петима полицаи спират за проверка момче и момиче, а по-късно употребяват сила при задържането им. 

Това заяви пред София Topnovini.bg адвокат Марин Марковски във връзка с кадрите, които бяха разпространени снощи, но за кратко време добиха голяма популярност в социалните мрежи. Все още обаче няма яснота кои са участниците в скандала и кой е заснел видеото. По думите на адвоката съгласно Закона на МВР полицията има право да употреби сила, но тя трябва да бъде в рамките на минимума.

Пострадалите могат да заведат гражданско дело за нанесения побой срещу МВР и да поискат обезщетение за униженията, обидите, леките телесни и психически повреди, които са получили. 

Необходимо е да бъде открит човекът, който е заснел видеото и той да бъде призован като свидетел. Някои съдии в България признават за доказателство видеоматериали от престъплението, но не всички. Законът в момента позволява в такива случаи съдиите да действат по своя преценка. Могат да бъдат заведени две дела, като едно ще бъде водено момчето, а другото от момичето. Всеки ще свидетел по делото на другия.

„Считайте, че 100 на 100 гражданският съд ще осъди полицията и пострадалите ще спечелят делото“, убеден е адвокат Марковски. 

По думите му практиката показва, че за такива леки телесни повреди, придружени с психически, гражданският иск на потърпевшия може да бъде уважен за около 10 хиляди лева. Тоест момчето и момичето общо могат да получат около 20 000 лева обезщетение. 

„Всички наказателно правни и гражданско правни последици следват, ако се докаже по категоричен и безспорен начин това, което е предмет на този видеозаписи“, поясни Марин Марковски.  

По думите му съгласно разпоредба на Наказателно-процесуалния кодекс излъчването на материал по телевизията, в който се съдържат данни за престъпление, е законов повод за образуване на производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление. След излъчването на този материал прокуратурата трябва незабавно да се занимае с това има ли извършено престъпление от полицаи, или няма. 

„Не знам предварително каква ще бъде реакцията на полицията. Ако полициите не действа спрямо правилата на закона, се явяват не пазители на закона, а хора, които го нарушават. Тоест те не са полицаи, а хора нарушаващи закона“, допълни адвокат Марковски. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама