Ремонтите в столичните училища няма да забавят началото на учебната година

13:49, 07 юли 15 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има столично училище, в което да не започне учебната година заради ремонтни дейности. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на новопостроеното 84 ОУ "Васил Левски" в село Герман, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Най-вероятно ремонтите ще продължат и след 15 септември на две места – едно училище и една детска градина в кв. „Красно село“.

Фандъкова подчерта, че е време най-накрая да се изработят новите програми и учебници. По думите й, общината прави всичко възможно да подобри базите за обучение, но качественото образование зависило и от учителите. Тя призова депутатите за помощ в тази насока.

„Надявам се все повече директори и учители да бъдат достатъчно добре подготвени. Надявам се съвсем скоро да бъде приет и Законът за училищно и предучилищно образование“, обясни Фандъкова.

Тя уточни, че това лято ще бъдат обновени 34 училища и детски градини. В 11 сгради вече са започнали ремонтите. Вече 74 училища и детски градини са изцяло енергийно обновени, което означава по-малко пари за парно, отопление и осветление, уточни столичният кмет. Тези пари, по думите ѝ, остават в училището и отиват за децата и учителите.

Изцяло изграденото ново училище в Герман е глътнало 3,4 млн. лв. от общинския бюджет. То ще бъде открито за началото на учебната година. Училището е с капацитет за 200 ученици, като записаните до момента са 160. Общата площ на училището е 10 713 кв. м. То разполага с 8 броя нововъведени класни стаи, компютърен кабинет с интерактивна дъска, един кабинет за деца с деца с увреждания и самостоятелен санитарен възел, една библиотека с читалня, физкултурен салон с две съблекални, 3 административни стаи, медицински кабинет, ученически бюфет, стол и кухня. В двора са разположени две баскетболни игрища, 1 волейболно, пътека за бягане на 50 м. и детска площадка за подготвителния клас. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама