3443 са сменили личния си лекар през юни в Шуменско

13:50, 07 юли 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3443 здравноосигурени лица от област Шумен са сменили личния си лекар през месец юни, съобщиха за Topnovini.bg  от Регионалната здраноосигурителна каса. Това са 1,9% от хората с личен лекар в региона.

Най-много хора са сменили джипитата си в Шумен – 1279, на второ място са жителите на Никола Козлево – там 871 са предпочели друг личен лекар. В Каолиново цифрата е 435.

При сравнение между двата периода за смяна на личния лекар, през юни 2015 и декември 2014 г. се забелязва уве;личаване на броя на лицата, желаещи да сменят личния си доктор, като през декември те са били 2436, които са представлявали 1,3% от хората, които имат джипи.

Съгласно действащите нормативни разпоредби смяната на личен лекар се извършва два пъти в годината в периода от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. При промяна на настоящия адрес здравноосигуреното лице има право по всяко време на годината да избере нов личен лекар. Извън законоустановения срок нов избор на общопрактикуващ лекар може да се извърши и при прекратяване на договор с изпълнител на първична извънболнична медицинска помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама