Ц.Цачева: Насилието срещу жени е един от сериозните проблеми и в България

14:25, 07 юли 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Днес физическото, сексуалното и психологическото насилие срещу жени е един от най-сериозните проблеми и в България, въпреки членството ни в ЕС и в Съвета на Европа, въпреки вниманието, което ЮНЕСКО и ООН обръщат на тази тема“. Това каза днес по време на кръгла маса на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието“ председателят на 43-ото НС Цецка цачева. Форумът се проведе в зала „Плевен“ на Областна администрация и събра представители на различни институции.

Цачева добави, че  държавните институции, местните власти, както и европейските институции отделят не малко средства в тази все още неравна борба. Председателят на НС каза още, че 16 млрд. евро са отделени от ЕС за изграждане на кризисни центрове, за наемане на специалисти, които да работят и подпомагат жени, претърпели насилие, а така също и за водене на съдебни дела. „Само общите усилия на цялото общество, както и липсата на търпимост, могат да доведат до резултат в борбата срещу различните прояви на насилие“, заяви председателят на Народното събрание.

 Цецка Цачева цитира данни от проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права, според които около 13 милиона жени в ЕС /7 процента от жените в ЕС на възраст между 18 и 74 г./ са били подложени на физическо насилие и около 3,7 млн. жени /2 процента от жените в ЕС в същата възрастова група/ са преживели сексуално насилие през дванадесетте месеца, предхождащи провеждането на интервютата.

Председателят на Народното събрание приветства приемането на декларация на участниците в кръглата маса в подкрепа на инициативата на българския евродепутат Мария Габриел за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени. За да може една инициатива да влезе в дневния ред на Европейския парламент, тя трябва да събере не малка подкрепа, посочи Цецка Цачева и добави, че от 2013 г. това е първата декларация, която получава толкова голяма подкрепа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама