Европейската комисия: В България има достатъчно лекари, намалете болничните легла

14:30, 07 юли 15 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ниско финансиране, неефективно усвояване на ресурси, липса на главен достъп на гражданите до здравеопазване и неплащане на здравни вноски. Такива сериозни проблеми в сектор „Здравеопазване“ очерта Европейската комисия на третото заседание на Съвета „Партньорство за здраве“ в Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

За 2015 г. препоръки в сферата ще получат 11 страни-членки на Европейския съюз, включително и България, обяви председателят на Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към ЕК Филип-Михал Домански. Той поясни, че в доклада на ЕК има отделна глава посветена на здравеопазването у нас и сериозната нужда от реформи в сектора.

„Непостъпването на здравни вноски в НЗОК е голям проблем за българските болници. Все още много граждани не допринасят с вноски за развитие на системата. Както в други държави от бившия социалистически блок, така и в България се наблюдава проблемът с твърде големите болници с прекалено голяма леглова база“, каза Домански.

За решаването на този проблем от ЕК ни препоръчва реформа за намаляване на легловата база, като това не означава затваряне на цели болници. Това трябва да става с друг вид дейности на базата на нуждите на населението - здравеопазването да се обвърже със социалните грижи, да се намали свръххоспитализацията, която е по-скъпа от амбулаторното лечение.

4% от българските домакинства са под прага на бедността, тъй като трябва да доплащат за здравни услуги, а 20% от хората с ниски доходи нямат достъп до здравни услуги, според данните на Световната банка, представени от постоянния ѝ представител Антъни Томпсън. По думите му, в България от 6% до 12% от гражданите не се обхващат от НЗОК. Томпсън изтъкна и неочаквана статистика. Според изследването спрямо България и други държави, у нас нямало недостиг на лекари, но прекалено малко от тях работели в първичната помощ. Томпсън се спря и на болниците у нас, като обясни, че се наблюдават известни различия в лечебните заведения.

„Растат разходите в публичния сектор за плащане на болниците, в България се наблюдава и ръст в парите, които пациентите доплащат за медикаменти. Системата ви се нуждае от реформа. В повечето държави-членки на ЕС частта, която пациентите доплащат, е чувствително по-ниска и това е съществен проблем за България“, коментира Томпсън.

Според данните на Световната банка, показателите у нас са добри относно майчинската и детската смъртност, въпреки, че не сме над средното ниво за ЕС. България запазва водеща позиция по смъртност от сърдечносъдови заболявания и оставаме над средното ниво по смъртност от апендицит. Според Световната банка системата на здравеопазването у нас е добра, но проблемът е в качественото обслужване на профила на заболяванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама