Антоанета Цонева: Гръцкият референдум не е за пример

14:30, 07 юли 15 / Политика 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият референдум в никакъв случай не е пример за добра практика при провеждането на допитвания. Това заяви пред София Topnovini.bg изборният експерт и председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева.

По думите й допитването, проведено в южната ни съседка преди дни, е имало няколко проблема. Един от най-основните е краткият срок между свикването и провеждането му. “Не може да има информационна кампания, която тече само една седмица и такъв друг пример по света трудно може да се намери”, категорична е тя. И припомни, че има международни стандарти, които изискват минимум две седмици, а в по-голямата част от света срокът е един месец. “Така гражданите могат да чуят позициите и в едната, и в другата посока, и какви биха били последствията, ако гласуват по единия или по другия начин”, разясни Цонева.

“Основният въпрос, който се задава при референдум, е знаят ли хората какво ще се случи, ако гласуват по единия или по другия начин. В момента знае ли някой - има 61% “не” - какво означава това? Какъв е прекият резултат? Гърция отива отново на преговори, иска други условия? Ще ги постигне ли или не? Това референдумът не може да го реши. Това бе политически ход на СИРИЗА - един вид вот на доверие”, каза тя и посочи, че проблем е и представянето на въпроса - изключително сложен и като формулировка, и като поднасяне на публиката.

Тя посочи, че във всички случаи публиката е щяла да бъде по-добре информирана, ако е имало по-дълга информационна кампания.

Друго нарушение на международните стандарти е и самият въпрос. “Конституцията на Гърция и законите в страната предвиждат, че не може да се прави допитване по фискален въпрос. Такова е и българското законодателство”, казва изборният експерт. По нейна информация срещу провеждането на референдума е имало две жалби до Върховния административен съд в Гърция именно заради тази забрана, но и двете са били отхвърлени.

Антоанета Цонева посочи още, че силно впечатление й е направила и разликата в резултатите между екзит половете и крайните резултати - цели 20%. През деня екзит половете са показвали разлика между “да” и “не” около 4%.

Тя коментира и двете оставки след вота - на лидера на дясната опозиция Антонис Самарас (“Нова демокрация”), който се отказал от поста, тъй като поддръжници на партията са гласували с “не”, макар формацията да поддържаше отговора “да”, както и тази на финансовия министър Янис Варуфакис - за да може да даде възможност за преговорите с “тройката” да започнат отначало, тъй като има проблем с отношението на финансовите институции към него. Цонева посочи, че това е може би най-интересното от референдума.

Изборният експерт допълни, че активността в Гърция е сравнима със средната и при парламентарни избори. В южната ни съседка има задължителен вот, но няма санкции при неизпълнение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама