Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на Пловдив

14:42, 07 юли 15 / Любопитно 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на Община Пловдив Иван Тотев относно обявяване класирането на участниците и определяне на изпълнители в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Текущ ремонт на улици и пътища, намиращи се на територията на Община Пловдив, по обособени позиции" - по обособени позиции 1 и 2: Текущ ремонт на улици и пътища в райони "Централен", "Северен" и "Западен", съобщиха от КЗК. 

По жалбите на "СТРАБАГ" АГ и "ЩРАБАГ" ЕАД проучването установи, че жалбоподателите са отстранени незаконосъобразно от участие, на основание свързаност помежду им. Оценителната комисия се е позовала на чл. 55, ал.7 от ЗОП, съгласно който свързани лица не могат да бъдат самостоятелни участници в една и съща процедура.

След справка в търговския регистър КЗК установи, че всяко от двете дружества е свързано лице с едноличния собственик на капитала, но между тях няма предпоставки, които да дават право на комисията да ги отстрани от участие в обжалваната процедура съгласно цитираната разпоредба на ЗОП.

Законодателят изрично е показал, че свързаността между едно дружество и лице, притежаващо повече от 5% от дяловете/акциите с право на глас, не води до свързаност между това дружество и друго такова, в което същото лице притежава повече от 5% от дяловете/акциите с право на глас.

Трябва да се отчете и факта, че дори и дружествата да са свързани лица, правната им обвързаност в обществената поръчка е неотносима, тъй като двете фирми са участници по различни обособени позиции, доказано с комплект документи, приложени по преписката.

Комисията връща процедурата от етап разглеждане на документите в Плик 1 съобразно мотивите в решението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама