Нова машина за мъгла ще мори комарите в Бургас

14:51, 07 юли 15 / Любопитно 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дезинфекционна станция - Бургас вече разполага с нов генератор за студен аерозол, с който ще мори успешно комарите в Бургас, съобщават от Общината. Машината е немско производство и  може да се поставя върху автомобил, АТВ или голф количка. Апаратът не вдига шум, подходящ е за обработка на паркове и градини, жилищни комплекси, курорти, складови помещения, силози, канализационни шахти и др.

Генераторът за студен аерозол разпръсква препарат под формата на милиони стабилни, леки, микроскопични капки /мъгла/ с размери между 0,1 - 20 μм. Те "плуват" дълго време във въздуха, проникват под листата и стрехите и поразяват комарите в рамките на 20-30 минути.

Използва се  малко количество, но силно концентриран препарат с много бърз първоначален ефект, който може да достигне висок процент на  унищожаване на летящите форми на насекомите. Аерозолните обработки нямат остатъчен ефект и не замърсяват околната среда.

Сравнени с водата, препаратите образуват  по-леки и по-стабилни капки, не се изпаряват във въздуха и се утаяват много по-бавно, което дава възможност за по-продължителната им експозиция на открито. Може да се работи по време на активния летеж на насекомите рано сутрин или привечер.

Само преди няколко дни, при откриването на Фестивала на пясъчните фигури, бургазлии бяха изненадани от неприятно нашествие на комари в парк „Езеро”. Това не остана незабелязано и от кмета Димитър Николов, който уж на шега каза, че ще уволни човека, който е отговорен за това положение.

Дали заради заканите на Николов или по случайност, само броени дни по-късно, от дезинфекционната станция са решили окончателно да решат проблема с комарите в града. В тази връзка вече е обявен нов график за третиране на градски територии, който може да видите в прикачения файл.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама