В Разградска област избори ще се проведат в 92 населени места

15:04, 07 юли 15 / Политика 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Разградска област избори за кмет на кметство ще се проведат в 92 населени места и в 7-те общински центрове, съобщи главният секретар на областната администрация Садък Алчев днес по време на разяснителната среща за предстоящите местни избори.

На местния вот през октомври няма да се гласува в селата Черковна и Островче в община Разград, Конево в община Исперих и в Кара Михал (община Самуил). В тези села населението е под 100 души и затова ще бъдат назначени кметски наместници.

Срещата в областната администрация в Разград мина под мотото „По-близко до избирателите”. Представителите от ЦИК Румяна Сидерова и Румен Цачев, разясниха особености от подготовката на предстоящите местни избори, в които ще бъде гласувано за кметове на общини, на кметства и за общински съветници.

По време на дискусията с техническите екипи от областната и от общинските администрации бяха обсъдени дейностите, необходими за протичане на изборите и за техническото осигуряване на работата на общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.

На срещата с медиите и граждани представителите на ЦИК презентираха новите промени в Изборния кодекс.

Сидерова подчерта, че право да гласуват на предстоящите избори ще имат български, пълнолетни граждани, които отговарят на изискването да са живели повече от 6 месеца в съответното населено място.

За да упражнят правото си на вот, българските граждани трябва да имат валидна регистрация за постоянен адрес или настоящ адрес, направена повече от 6 месеца преди датата на провеждане на изборите.

Представителите на ЦИК разясниха, че сега ще има доста дълги списъци на заличени избиратели, особено в районите, в които има хора с настоящ адрес извън територията на България. 

40 дни преди изборния ден списъците на имащите право на глас ще бъдат публикувани на сайтовете на общините, за да имат възможност гражданите да проверят посочените за тях данни.

Важно е да се знае, че на тези избори  ще се гласува с няколко бюлетини, а не както на преминалите през 2014 година избори само с по една бюлетина, каза още Румяна Сидерова. Трите бюлетини - за общински съветници, кмет на община и кмет на кметство имат различна ширина, дължина и съдържание.

Представителите на ЦИК обясниха още, че навършилите пълнолетие ученици и студентите ще имат право да гласуват на предстоящите избори само по настоящ или заявен настоящ адрес, а не в населените места, в които се обучават.

Акцентирано бе, че през тази година за пръв път по време на изборите за общински съветници ще има и преференциално гласуване.

Беше посочена и необходимостта от по-широка разяснителна кампания, целта на която е да сведе до минимум броя на невалидните бюлетини.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама