Поставиха икона на Св. Иван Рилски на скален манастир

15:37, 07 юли 15 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Икона на Св. Иван Рилски е поставена на късноантичния и ранно средновековен скален манастир, разпростиращ се по поречието на Суха река, в близост до с. Ефрейтор Бакалово, община Крушари, съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич. Инициативата е на Георги Георгиев от Добрич и директора на музея Костадин Костадинов.

Скалният манастирски комплекс Гяур евлери е уникален скален манастирски комплекс в България и Европа. Състои се от църква и девет килии, изсечени в скалите. Център е на монашеския живот по тези места през V – XI век. При османското нашествие през ХIV век е бил разрушен, посочват от РИМ. На около 2 км северно от манастира Гяур евлери, на десния бряг на Суха река, се намира Садъклъ маара или Сандък пещера. В нея са разположени няколко единични отшелнически килии, както и църква с издълбани в скалата саркофази, в които са били погребвани монасите. На централно място във варовиковата скала някога е имало издъбана ниша с икона. На същото място, при освещаването и преосвещаването на комплекса, бе поставена икона на Св. Иван Рилски – покровител на българския народ. Иконата е изработена и дарена от Георги Георгиев от Варна. Той е направил предварителен оглед на място и изработил  светият образ по размерите на леглото на старата икона.

Освещаването на иконата и преосвещаването на светата обител е извършено от отец Велико, свещенослужител в храм „Св. Троица“, гр. Добрич. Основната цел на екипа на РИМ – Добрич е да популяризира това уникално, малко известно, все още несоциализирано място и да го превърне в една търсена туристическа дестинация, особено за любители на природата и историята на Добруджа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама