Велико Търново се преклони пред Освободителя си

15:43, 07 юли 15 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С празничен благослов и поднасяне на цветя пред паметника на Генерал Гурко и „Майка България“ бе отбелязана 138-та годишнина от Освобождението на Велико Търново.

„Седми юли е датата, която поставя началото на процес, който формира Третата българска държава. Формира я не просто и само като институции, но и като дух и философия. Освобождението на Търново е важна дата не само в календара на нашият град. Това е дата, която след вековно прекъсване бележи началото на третата българска държава.

След Освобождението на 7 юли следват датите на Свикването на Учредителното събрание, приемането на Търновската Конституция, изборът на първи български княз. Този процес по естествен начин по-късно ще доведе до акта на обявяването на Независимостта на България.

Освобождението на Търново дава началото на новото българско държавно строителство. Преди това обаче то дава огромни надежди и създава очаквания не само у търновци, а у всички българи, че столицата на някога великите могъщи и велики Асеневци ще възвърне честта и достойнството на българският народ.

И през 19-ти век Търново стои в центъра на българското светоусещане. В центъра на надеждите и очакванията. Търново е упованието на всички българи, че предстои нещо важно за нацията и държавата“, каза в словото си днес кметът на Велико Търново Даниел Панов. На събитието присъстваха депутати, общественици и граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама