Коалиция "Орешарски" против промените в Конституцията (обновена)

16:12, 07 юли 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП, ДПС и "Атака" се обявиха против предложените от председателя на Народното събрание и народни представители промени в Конституцията. Това стана ясно по време на заседанието на временната ресорна комисия, която трябва да разгледа и гласува поправките днес.

Ако позицията на трите партии остане непроменена, то текстовете няма как да бъдат приети, тъй като има изискване за 160 гласа в подкрепа на промени в основния закон.

От ГЕРБ обаче побързаха да посочат, че са готови на компромис по всеки един от текстовете.

Още в началото на заседанието ДПС опита да блокира процедурата, като поиска поправките да не бъдат гласувани, докато Венецианската комисия не даде свое становище. БСП също подкрепи това искане, но все пак то не бе прието.

Депутатът от ДПС Четин Казак заяви, че формацията принципно подкрепят реформа в съдебната система, но според Движението предложените текстове няма да доведат до качествена промяна.

Той посочи още, че въпросът дали Обикновено Народно събрание може да приеме поправките е от съществено значение и на него трябва да бъде отговорено, тъй като бъдещето на цялата съдебна система лежи на него.

Янаки Стоилов (БСП) пък посочи, че поправките са "вътрешно противоречиви" и промените в Конституцията са се изчерпали, а промяна е нужна в процесуалните закони и устройствени правилници.

Своя отрицателен вот за съдебната реформа дадоха и от АБВ. Според депутата Лъчезар Никифоров промените се правели с единствената цел да се смени този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). От думите му стана ясно, че формацията на президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов няма да подкрепи нито един текст от предложените промени. Той също повдигна темата за Велико Народно събрание, като посочи, че настоящият състав на парламента не може да направи промените. 

 

"Патриотичният фронт", Реформаторският блок и ГЕРБ подкрепиха проектопоправките. "При гласуването трябва да вземем предвид и огромния брой български граждани, които настояват за съдебна реформа", каза ген. Атанас Атанасов (РБ). Той определи критиките на опозицията като "заклинания". А председателят на Комисията Димитър Лазаров (ГЕРБ) ги нарече "внушения".

 

Атанасов и Лазаров посочиха, че може да бъде намален броя на съдилищата, които да могат да сезират Конституционния съд, но без да уточнят критериите.

 

В крайна сметка проектопромените бяха отхвърлени с 5 гласа "за", 6 "против" и един въздържал се - депутатът от БДЦ Явор Хайтов. Решението на Комисията няма значение за крайното приемане на Конституцията. Важно е гласуването в пленарна зала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама