Проектът за Борисовата градина скара столичните общинари

16:18, 07 юли 15 25 783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмица, след като експертно жури обяви проекта победител за новия изглед на Борисовата градина, днес решението трябваше да бъде прието и от общинската комисия по околна среда, земеделие и води.

Главният архитект на София Петър Диков каза пред комисията, че това е бил най-консервативният проект, който е бил представен.

„Решението беше много добро. Все пак деканът на градинарите в България е правил проекта. Затова и той е основно за запазване на зелените площи в парка“, обясни Диков.

От своя страна съветникът Лорита Радева, която е била част от журито заяви, че макар в него да е имало представители на различни политически партии, с различни политически нагласи, всички са гласували за този проект единодушно.

„Този проект запазва автентичността и зеленината на Борисовата градина. Той ще затегне и достъпа на автомобили до нея, което е най-важно за софиянци“, посочи тя.

Въпреки казаните хубави думи за проекта, които предполагаха, че решението ще бъде прието без възражения, то доведе до разгорещен спор сред членовете на комисията.

Радослав Абрашев първи взе думата, за да попита защо в проекта теренът, на който се намира автокъща „Капитолия“, не е обозначен като зелена площ, както беше обещано.

„Защо на картата е сива площ? Разбрах, че е имало предложения там да бъде информационен център, но и това не е посочено на картата. Да не говорим, че мястото не е подходящо за такъв“, запита Абрашев.

Той посочи, че едно от най-важните предложения на проекта е премахването на „Капитолия“, тъй като тя съществува напълно незаконно, и теренът трябва да е зелена площ. Той даде предложение предвиденият информационен център да бъде до езерото „Ариана“, където ще се радва на много повече посетители.

„Не виждам смисъл и от поставянето на тези шумоизолиращи платна около парка. Защо трябва да спираме чистия въздух и да задушаваме иначе прохладната градина. Мисля, че много по-добре би било да бъде обградена с жив плет“, отбеляза общинският съветник.

По думите му проектът не предвиждал и идеята Борисовата градина да има само два официални входа, за да е строго регламентирано от къде се влиза, след като градината ще бъде оградена.

В отговор на въпросите и препоръките на общинския съветник, Петър Диков обясни, че характеристиките на проекта са изпипани достатъчно добре.

„На проекта му предстои едно много сериозно обсъждане сред граждани, организации и експерти. Тогава ще бъдат всички предложения. Ние сега приемаме само концепцията. Когато минат всички обсъждания и се направи окончателния му вид, всички препоръки ще бъдат взети под внимание при промяната на подробния устройствен план“, каза той.

От своя страна Лорита Радева подкрепи думите на Диков. Тя заяви, че бетон в Борисовата градина няма да има, както и, че „Капитолия“ ще бъда премахната. По думите и обаче това не било предмет на обсъждане от страна на комисията.

„Смисълът на комисията е да обсъждаме проектите, не да се съгласяваме безвъзмездно. Аз не съм против този проект, прсто има някои предложения за промени. Ние можем да даваме препоръките си за конкретните неща все пак“, каза Абрашев.

В дискусията се включи и Марта Георгиева, която напомни, че в последно време много граждани са се вдигнали срещу начина на организиране на обществените обсъждания.

По думите й в този случай проектът не е обсъден преди да е избран, а ще бъде обсъждан при свършен факт.

Вчера редица неправителствени организации изпратиха отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което я молят да промени политиките за провеждане на обществени обсъждания. Основният довод в писмото беше, че общината се допитва до мнението на хората, тогава, когато вече нищо не може да бъде променено.

Все пак решението на журито беше прието с шест гласа „за“ и един „против“ от Радослав Абрашев. Така то отива за разглеждане на редовната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама