Арестуваха директор на "Техномаркет"

16:21, 07 юли 15 25 545 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес в София бе задържан един от представителите на Съвета на директорите на „Техномаркет“ АД и на „К и К Електроникс“ АД. До ареста на един от най-приближените до банкера Цветан Василев Николай Китов се стигна, след като той бе издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Срещу него се води международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата „Карусел“, касаеща доставки в областта на консумативната електроника.

По молба на прокуратурата в Монца, СГП е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за претърсване и изземване на доказателства от жилището на Китов и в офисите на дружествата „Техномаркет“ АД и „К и К Електроникс“ АД.

Предстои изпълнението и на Европейската заповед за арест на Китов.

Припомняме, че през 2012 г. вече фалиралата банка КТБ влезе като кредитор в "Техномаркет". Тогава тя придоби с дисконт от австрийската Raiffeisen Zentralbank дълга (20 млн. евро при отпускането му), с който фондът Trans Balkan Investment Limited (TBIL) стана мажоритарен акционер с 61.8% в регистрираното в Холандия дружество TechnomarketDomo N.V. То пък беше собственик на 100% от тогавашната компания майка на веригата - "К енд К електроникс".

Останалите 38% пък се притежаваха от Китов, другият съосновател на "Техномаркет" - Христо Кусев, и румънски партньори. Преди TBIL собственик на веригата пък беше друг фонд - Equest.

Впоследствие КТБ преобразува заемите си в собственост чрез Domtech Holding, като увеличи капитала на дружеството, както направи и с други български компании. Вследствие на всичко това тогавашният мажоритарен акционер на банката Цветан Василев пое контрола над дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама