Общината ще продава на търг преработените отпадъци от завода за боклук

17:46, 07 юли 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ясни правила за организиране на търгове за продажба на вторични отпадъци поиска от общинските съветници зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Днес тя внесе предложенията си в общинската бюджетната комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Новият завод за отпадъци в София ще бъде изцяло завършен до края на годината. В него ще бъде рециклиран и преработван боклукът на столицата. Модерната инсталация ще превръща отпадъците в различни продукти, които могат да се използват както в бита, така и в промишлеността.

„Заводът няма правото да продава тези преработени вторични суровини, а правилникът на общината не предвижда организирането на търгове, на които те да бъдат разпродавани. За това искаме поправки в някои наредби, които да допускат пазар на вторичните суровини. Това ще са търгове с явно наддаване за преработени отпадъци от инсталацията в Долни Богров“, обясни Бояджийска пред комисията.

По думите ѝ, към завода са предвидени две халета, в които да се съхраняват вторичните суровини до продажбата им. Въпреки това, тя отбеляза, че преработените отпадъци са с много кратък срок на годност и трябва бързо да бъдат реализирани. За това и нуждата от ясни правила, които да позволяват тръжни процедури, е голяма.

„Например оползотворяването на модифицирано твърдо гориво (RDF), което е и една от функциите на инсталацията, е голям интерес за циментните заводи. За момента само те могат да купуват RDF, защото имат лиценз да го използват в околната среда“, посочи Бояджийска.

Финансовата комисия прие предложението единодушно. То ще бъде разгледано и от Столичния общински съвет в четвъртък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама