Екип на ЦИК проведе кампания в Сливен по повод предстоящите избори

19:01, 07 юли 15 / Политика 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Едно от най-важните изисквания за предстоящите избори е гражданите да отговарят на условията на уседналост. Това е да са живели повече от 6 месеца в съответното населено място. В тези избори имат право да гласуват граждани, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България, на съответната община или населено място, на което могат да гласуват. Няма да се издават удостоверения за гласуване на друго населено място. Вотът ще става само по постоянен адрес”, това обяви днес в Сливен  Росица Матева – член на ЦИК.

Разяснителната кампания под мотото „По-близко до избирателите” се проведе в Областната администрация от представители на Централна избирателна комисия.

„Считаме, че гражданите трябва да бъдат запознати по–рано със спецификата за предстоящите избори”, каза още Матева.

На срещата се направи презентация на вида на бюлетините, за да може правилно да се осъществи правото на глас, за да няма недействителни бюлетини.

„Видът на бюлетините ще е същия. Само за общински съветници ще може да се гласува с преференции. Кметските бюлетини ще изглеждат по-различно. При тях квадратчето е в средата на бюлетината. В ляво е изписано името на партията или коалицията, а в дясно е името на съответния кандидат”, поясниха още от ЦИК.

„Няма промени в Избирателния кодекс. Различното е, че учениците и студентите няма да могат да гласуват в населените места, в които учат. Те ще гласуват по постоянен адрес или при подадено заявление 14 дни преди изборите в местата, където се обучават”, каза още Росица Матева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама