Производители на праскови от кв. "Рилци" негодуват срещу забрана да продават край пътя

19:03, 07 юли 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производители на праскови от квартал „Рилци“ в Добрич алармираха, че тази година от поделението на АПИ Областна пътно управление не им позволяват да продават продукцията си край пътя пред градините си, както през годините досега. В тази връзка утре те организират протест от 16 часа, съобщи един от засегнатите Стефан Демиров.

Причината да не се дават разрешения за търговия от ОПУ-Добрич обясниха с това, че участъкът от път II-71 Силистра - Добрич при 76-и километър се характеризира с целогодишна висока интензивност. През последните пет години са настъпили 14 пътно-транспортни произшествия, в които има един загинал и петима ранени. Една от причините за възникване на тези пътни инциденти е спирането на автомобили, по време на сезонната търговска дейност, в ляво и в дясно от лентите за движение и пресичането на пешеходци към търговците.

Поради това към настоящия момент не се издават разрешения за разполагане на преместваеми обекти на пътя. На заявителите се указват места за разполагане в близост до мястото или на подходящи места по околовръстен път, посочват от ОПУ.

Производителите не приемат новото предложено място, обясни Демиров. Твърдят, че там не само, че е месторабота на труженички на най-древната професия, но е и място, където стават много пътно-транспортни произшествия, включително и със загинали.

По думите му, причина за забраната на Областна пътно управление да се продава на досегашните места, е жалба, подадена от един от производителите на праскови. Миналата година той закупил прасковена градина с лице към пътя. След това алармирал институциите, че заради търговията спират много коли, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия, обясни Демиров. Колегите му обаче подозират, че мотивът му е да няма конкуренция, тъй като той ще може да продава продукцията си директно от градината, но за останалите забраната е проблем.

Решението на ОПУ ощетява над 20 производители на праскови от региона, за които това е източник на препитание. Особено, след като през 2014 г. реколтата от праскови е била много слаба и те са трупали основно разходи. Производителите са решени да защитават до край правото си да продават реколтата си така както са го правили години на ред и настояват от АПИ да разрешат уличната търговия на праскови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама